Siirry sisältöön

Göran Stenlund: Avioliittoteologia voi vaikuttaa kirkkosuhteisiin, mutta perusteet ovat syvemmällä 

Kirkolliskokousedustaja Göran Stenlund jätti eriävän mielipiteen kirkolliskokouksen lakivaliokunnan mietintöön kahdesta rinnakkaisesta avioliittonäkemyksestä. Pitkään kirkon lähetysjärjestöä (SLEF) johtaneen Stenlundin mukaan ratkaisulla on kirkkojen suhteita painavammat perustelut.

Kirkolliskokouksen lakivaliokunta sai huhtikuun ensimmäisellä viikolla valmiiksi mietinnön avioliittokäsityksen muuttamisesta.

Mietintö on tehty, koska piispainkokous on esittänyt kirkkojärjestyksen muuttamista niin, että kirkolla olisi kaksi rinnakkaista teologiaa avioliitosta.

Toisen mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. Toisen mukaan avioliitto on kahden henkilön välinen.

Evankelisen liikkeen ruotsinkielistä lähetysjärjestöä (SLEF) pitkään johtanut ja nykyisin sen varapuheenjohtajana toimiva vaasalainen kirkolliskokousedustaja Göran Stenlund arvelee, että avioliittonäkemyksen muuttaminen sukupuolineutraaliksi särkisi kirkkojen välistä yhteistyötä lähetystyössä.

– Näin on käynyt esimerkiksi Ruotsin kirkon ja maailman suurimman luterilaisen kirkon, Mekane Yesus -kirkon välillä, Stenlund kommentoi.

Kysymyksenä ilmoituksen luonne

Stenlund on silti sitä mieltä, ettei teologia avioliitosta ratkea sillä, miten se vaikuttaa lähetystyöhön tai muihin ekumeenisiin suhteisiin ja kuinka suosittu jokin käsitys on.

– Avioliiton teologia nousee Jumalan pyhästä sanasta, ja meidän kirkossamme myös luterilaisesta tunnustuksesta.

Stenlund huomauttaa, että myös monet kahden teologian mallia kannattavat henkilöt ovat todenneet, ettei samaa sukupuolta olevien avioliitolle saa tukea Raamatusta.

– Jos kirkko lähtee tämän taakse, lähettääkö se samalla viestin, ettei Raamattuun voi luottaa Jumalan Pyhän Hengen inspiroimana ilmoituksena?

Lakivaliokunta kuitenkin korostaa, että rinnakkaisten näkemysten tunnustaminen ei edellytä molempien näkemysten sisällöllistä hyväksymistä.

Kyse on valiokunnan mukaan sen tunnustamisesta, että käytännössä kirkon sisällä on jo nyt kaksi erilaista avioliittokäsitystä, eikä kirkon ykseyden tarvitse kaatua tähän.

Yhteydellä on perusta

Kahdeksan lakivaliokunnan jäsentä jätti mietintöön eriävän mielipiteen. Göran Stenlundin lisäksi he ovat Eino NissinenMerja EräpolkuJanne KaisanlahtiHannu KallunkiMarja KuronenMatti Salomäki ja Vuokko Vänskä.

Heidän mukaansa koko piispainkokouksen esitys avioliiton kahdesta teologiasta pitäisi jättää raukeamaan. Lakivaliokuntaan kuuluu yhteensä 18 jäsentä.

Heidän mukaansa Raamatun ja tunnustuskirjojen perusteella avioliitto on yksiselitteisesti miehen ja naisen välinen. He arvostavat piispainkokouksen pyrkimystä säilyttää kirkon ykseys, mutta katsovat yhteyden rakentuvan Jumalan pyhän sanan perustalle: ”Ykseys ei voi perustua sille, että luovutaan Kirkkojärjestyksen tunnustuskirjojen periaatteesta, että kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan”.

Eriävästä mielipiteestä ilmenee käsitys, että Jumalan ilmoitus on paras pohja yksilöille, suhteille ja yhteisöille kaikissa kulttuureissa ja historiallisissa tilanteissa. Göran Stenlundin mukaan tämän tulisi olla myös kristillisen lähetystyön välittämä ymmärrys.

Lähetystyössä Raamatun olemus tulee kirkkaasti esille, Stenlund toteaa. Raamattu on ihmisen luoneen ja häntä rakastavan Jumalan elävä, pelastuksen lahjoittava ja uutta luova ilmoitustotuus.

”Rinnakkaisuus näennäistä”

Kirkolliskokouksen lakivaliokunta esittää, että piispainkokouksen esitys hyväksytään, mutta sen omantunnonsuojaa laajennetaan koskemaan pappien lisäksi myös kanttoreita.

Tämä tarkoittaa, että papilla ja kanttorilla on mahdollisuus kieltäytyä toimittamasta samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkiminen ja avioliittoon siunaaminen.

Samaa sukupuolta olevien parien oikeus saada kirkollinen vihkiminen säädettäisiin kuitenkin seurakunnan velvollisuudeksi. Tämän toteutumisesta vastaisi kirkkoherra.

Eriävän mielipiteen allekirjoittaneet toteavat, että avioliittokäsitykset eivät olisi tosiasiassa rinnakkaisia, koska mikään seurakunta ei voisi päättää, että se noudattaa vain nyt voimassa olevaa avioliittokäsitystä. Heidän mukaansa yksittäisen papin valinnanvapaudelle on annettu teologisesti liian suuri arvo.

On myös mahdollista, että tuomioistuimet katsoisivat vihkimisestä kieltäytyvän papin loukkaavan vihkimistä haluavan parin perusoikeuksia.

Eriävän mielipiteen allekirjoittaneet huomauttavat lisäksi, että dogmatiikan professori Olli-Pekka Vainion perustevaliokunnalle antaman lausunnon mukaan piispainkokouksen esityksen mallissa näkemykset ovat sekä teoriassa että käytännössä toisensa pois sulkevat.

Mietintö on luettavissa tästä.

Teksti: Danielle Miettinen
Pääkuva: Göran Stenlund on ollut edustajana kirkolliskokouksessa yli 30 vuotta. Ruotsinkielistä evankelista lähetysjärjestöä (Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland) hän johti parikymmentä vuotta. Kuva: Matti Korhonen.

Saija Tiilikainen